Jeste li znali?

Jeste li znali?

Kellog’s
Corn flakes

Mnogi poistovjećuju pojmove Kellog i corn flakes, koji su postali sinonimi za zdravstveno prihvatljiv obrok. Jeste li znali da je dr. Kellog bio adventista koji je svojim radom i suradnjom s Ellen White označio početak nove ere na području zdravstvenog prosvjećivanja. Naglašavao je potrebu za svakodnevnom tjelovježbom, pravilnim izborom namirnica kao i cjelovitim tzv. holističkim pristupom liječenju bolesti. John Kellog kao i njegov brat Will Kellog, glavni osnivač multinacionalne kompanije Kellogs, rođeni su u državi Michigan sredinom 19. stoljeća kao 5. i 7. dijete od dvanaestoro djece adventističkih roditelja.  1856. godine obitelj se seli u Battle Creek koji je poslije stekao svjetsku slavu po Sanitariumu – zdravstvenoj ustanovi gdje su se liječili najpoznatiji i najugledniji ljudi onog doba. Upravo je Ellen White sa svojim suprugom prepoznala potencijal kojim je John Kellog zračio te su ga sponzorirali na njegovom akademskom putu. Nakon što je diplomirao John Kellog se vratio u Battle Creek 1876. godine kao 24-godšnjak kako bi preuzeo upravljanje ustanovom Battle Creek Sanitarium.
Sanitarium je bio prva zdravstvena ustanova u kojoj je u svakom jelovniku meso bilo zamijenjeno povrćem i biljnim pripravcima.
Zanimljiva je priča kako je nastao danas svima poznati corn flakes. U svojim nastojanjima da oplemeni prehranu pacijenata kvalitetnom zamjenom za visokokaloričan kruh, 1894 odlučio je eksperimentirati kuhajući određene žitarice. Nepažnjom je jedan od tih pokusnih lonaca pun kuhanih žitarica ostao stajati dulje od planiranog vremena,a žitarice su prilično omekšale. Kad ih je konačno odlučio obraditi valjkom, ostavio ih je da se osuše, a nakon nekog vremena posušene žitarice poprimile su oblik malih pahulja (flakes) i najpopularniji doručak bio je spreman za uporabu.
Sam dr. Kellog bio je oličenje načela za koje se zalagao. Iako nižeg rasta (163 cm) i bez lijevog plućnog krila koje nije bilo u funkciji od 20.godine života zbog preboljele tuberkuloze držao se svojih učenja. Spavao je samo 4-5 sati, svakog jutra je trčao ili vozio bicikl, svakog je dana izdiktirao ili napisao 40-50 pisama, posvojio i školovao 42 djece, napisao 50 knjiga, bio stručni suradnik i urednik nekoliko časopisa, izveo više od 22.000 operacija te podijelio sav svoj novac dobrotvornim ustanovama. Sanitarium su tada posjećivali John Rockfeller, Henry Ford, Thomas Edison, Georg Bernard Shaw i mnogi drugi.

28. travnja 1789, ploveći prema otoku Tongi u južnom Pacifiku izbila je pobuna na brodu Bounty. Dio posade pod vodstvom mornara Fletchera Christiana pobunila se protiv kapetana Williama Bligha te preuzela kontrolu nad brodom.
Kapetan Bligh te njemu odana posada ispraćeni su sa broda te su slijedećih 47 dana, ploveći u 7 metarskom čamcu, navigirajući se samo sekstantom i ručnim satom, prevalivši 3600 nautičkih milja stigli na otok Timor. Dio mornara je po dolasku preminuo.

9 pobunjenika i 17 Tahićana, pod vodstvom Fletchera Christinana, u strahu da ih ne pronađe Britanska kraljevska mornarica, nastanila se na do tada na kartama nezabilježenom otoku Pitcairn. Nakon dolaska, brod je spaljen kako ne bi postojala mogućnost bijega s otoka i izdaje.

Potomci pobunjenika preživjeli su do današnjih dana, te danas na otoku Pitcairn živi 48 potomaka pobunjenika sa broda Bounty. I svi su Adventisti. Bave se uzgojem tropskog voća, suvenira, i meda, koji je zbog geografske udaljenosti jedan od najkvalitetnijih na svijetu, a konzumira ga i sama britanska kraljica. Sam otok Pitcairn je prekomorski dio teritorija Velike Britanije.

Valid XHTML 1.1! Valid CSS! designed & developed by uvea