U Hrvatskoj

U Hrvatskoj

Prvi su se adventisti pojavili na području današnje Hrvatske oko 1900-te godine. Prema službenim izvještajima Generalne konferencije Kršćanska adventistička crkva u Hrvatskoj organizirana je kao Hrvatska misija 1908 godine.  1930. nastaje Jugoslavenska unija konferencija. Hrvatska je u to vrijeme dio Jugoslavenske unije i organizirana je kao Savska konferencija ili kasnije Zapadna konferencija sa sjedištem u Zagrebu na Prilazu Gjure Deželića 77.

S obzirom na razne promjene na području Jugoslavenske unije od 1992. dolazi do reorganizacije Kršćanske adventističke crkve. Nekoliko je godina Crkva bila organizirana kao Hrvatsko-Slovenska konferencija čijim je djelovanjem koordinirao Trans-europski ogranak Generalne konferencije. Međutim, od prosinca 1998. Kršćanska adventistička crkva je organizirana na sljedeći način:

Osnovana je Jadranska unija konferencija u čijem su sastavu Hrvatska konferencija, Slovenska konferencija i Albanska misija. Sjedište Unije je u Zagrebu. Sjedište Slovenske konferencije je u Ljubljani a predsjednik je pastor Zmago Godina. Sjedište Albanske misije je u Tirani a predsjednik je pastor Leo Nils Espana. Albanska se misija našla u Jadranskoj uniji jer se smatra da je dobro da Unija ima neko misijsko polje koje će joj biti duhovni izazov a ujedno i blagoslov. Konferencije su organizacijski samostalne, dakle imaju svoje izborno tijelo i upravu, dok Unija koordinira njihovim djelovanjem i zastupa ih kod viših crkvenih i svjetovnih vlasti. Predsjednik Hrvatske konferencije je pastor Staniša Margarić, a Jadranske unije pastor Branko Bistrović. Jadranska unija konferencija ima oko 120 mjesnih crkava i oko 4.000 odraslih krštenih članova. Zajedno s djecom i prijateljima, te čestim posjetiteljima, Kršćansku adventističku crkvu posjećuje oko 7.000 vjernika.

Zajedno s još deset unija konferencija Jadranska unija konferencija pripada Trans-europskom ogranku Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve sa sjedištem u Londonu. Ova organizacijska struktura Crkve pokriva 34 zemlje. Predsjednik Trans-europskog ogranka (divizije) Generalne konferencije je pastor Bertil Wiklander. Predsjednik Generalne konferencije ili Crkve za cijeli svijet s petogodišnjim mandatom je pastor Ted Wilson.

Valid XHTML 1.1! Valid CSS! designed & developed by uvea