Recepti

Obožavamo začine, ali kako ih koristiti? Varivo od korabice Juha od heljde Musaka od patliđana Pita od jabuka Nabujak od kelja Kiflice od pistaccia Namaz od slanutka i sezama Namaz od leće ili graha Namaz od lješnaka Tofu majoneza Kolač od mrkve Kruh od banana s orasima Namaz sa patliđanima Lazanje od povrća Špageti bolonjeze Štrudla od bukovača s kiselim vrhnjem Obrok u čaši - smoothie Jogurt smoothie Voćni smoothie Smoothie sa mrkvom i đumbirom

OBOŽAVAMO ZAČINE ALI KAKO IH KORISTITI ?

Jela daju poseban okus i oplemenjuju ga. Ipak, postoje pravila o tome s kojom namirnicom se pojedini začin sljubljuje.

JUHE

U bistre juhe stavljamo peršin, vlasac i papar. Guste juhe vole zaprške, bešamel, peršin, papar, lovorov list, luk, bosiljak, cleler, vinski ocat i vrhnje. Juhi od rajčice odlično pristaje češnjak, peršin, papar, bosiljak, malo šećera, mažuran.

VARIVA

Cvjetača voli vrhnje, malo oraščića i malo šećera. U variva od buće stavljamo kopar, češnjak, kim i vrhnje. Grašak je odličan uz luk, peršin, kopar, vrhnje, malo šećera. Mahune su izvrsne s češnjakom, octom, paprom, sitno prženim suđukom i vrhnjem. Tikvice vole češnjak, peršin, papr, bosiljak.

RIBE

Lešo i pečene ribe izvrsne su s paprom, zelenjem, češnjakom, lukom, peršinom, celerom, lovorovim listom i limunovim sokom. Marinirane ribe uz sve već spomenute začine dobro je začiniti oraščićem, ružmarinom, s malo šećera i vinom.

MESO

Teleće pečenje začinite lukom, kaduljom, limunom i češnjakom. Mljevenom mesu dodajte peršin, luk, papriku, papar, mažuran, bosiljak i suhi dimljeni suđuk. U paprikaše stavljamo luk, crvenu papriku, vrhnje ili limun.

Recepti

RECEPTI

Varivo od korabice

3/4 kg (4 do 5 komada) zelene korabice
1/2 kg krumpira
1 glavica luka
2-3 režnja češnjaka
5 žlica zobenih pahuljica
peršin, sol i papar po ukusu

Korabicu očistiti od listova i zelene kore, narezati na manje prutiće ili krupno naribati. Listove korabice kratko prokuhati (3-5 minuta) u kipućoj vodi, ocijediti i narezati na rezance.

Krumpir narezati na manje kockice i prokuhati u slanoj vodi. Treba ga maknuti s vatre kada je do pola kuhan i ostaviti u vodi .

Zobene pahuljice preliti vrućom vodom i ostaviti da nabubre.

Na ulju staklasto popržiti luk, dodati korabicu podlijevajući s malo vode. Nakon 30-ak minuta dodati listove korabice i krumpir, posoliti i popapriti po ukusu, dodati sitno narezani češnjak i sve zajedno dinstati još desetak minuta. Dodati zobene pahuljice, podliti vodom u kojoj se kuhalo lišće do željene gustine i na laganoj vatri sve sastojke kuhati 5 do 10 minuta, a kad je varivo gotovo, maknuti s vatre i posuti narezanim peršinom.

Recepti

Juha od heljde

20 dkg heljdine kaše
1 mrkva
5 srednjih narezanih šampinjona
1 komorač
1 crvena paprika
1 veća rajčica
1 veća glavica luk
2 režnja češnjak
1 manja tikvica
1/2 dcl maslinovo ulje
otprilike 3/4 litre temeljca ili vode (ako nema temeljca i dodati jednu kocku pileće juhe)
Sol i papar po ukusu
1 vezica peršina

Očistiti luk i sitno ga narezati na kockice pa prepržiti do zlatno žute boje na ulju. Potom dodati mrkvu, pa ostalo povrće po tvrdoći (paprika, komorač, šampinjoni, tikvica), koje također lagano prepržiti. Dodati heljdu i češnjak, zaliti vodom ili temeljcem i ostaviti lagano kuhati najmanje pola sata dok heljda ne omeša. Dotjerati okus dodajući sol i papar i pred kraj dodati rajčicu prethodno narezanu na kockice. Još lagano sve prokuhati da heljda potpuno omekaša. Servirati obilato dekorirano sitno narezanim peršinom.

Recepti

Musaka od patliđana

1 do 1,5 kg patliđana
0,5 kg mljevenog mesa (junetina ili puretina)
1 glavica luka
1 vezica peršina
5 do 6 jaja
vrhnje za kuhanje po ukusu
papar, sol po ukusu
1 žličice slatke crvene paprike
brašno
ulje
krušne mrvice

Oguliti patliđane, narezati ih na otprilike pola do centimetar debele ploške, posoliti i staviti u zdjelu kojih sat vremena. Ovo je bitno, kako bi patliđani pustili vodu, koju potom treba ocijediti i panirati. Patiđane ne treba naknadno soliti.

Umutiti jaja s brašnom i dodati vode (gustoće kao za palačinke). Jaja i brašno ne soliti! Panirati ploške patliđana u jajima s brašnom te kratko pohati u ulju.

Meso kratko prodinstati na luku, posoliti i popapriti po ukusu, a kad je gotovo dodati žličicu mljevene slatke crvene paprike i vezicu narezanog peršina.

Pleh za pečenje namastiti i posuti krušnim mrvicama, pa pokriti dno polovicom pohanih patliđanja, patliđane prekriti mesom te na vrh složiti drugu polovicu patliđana. U jaja preostala od pohanja po ukusu dodati malo vrhnja (otprlike 1 dcl) i preliti po patliđanima i mesu.

Pečnicu zagrijati na 170 i peći 30 do 40 minuta.

Recepti

Pita od jabuka

Tijesto za pite
40 dkg brašna (pola oštorg pola mekog)
8 dkg šećera
25 dkg maslaca
2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
1 žlica ruma
malo korice od limuna

U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće ili male kockice), dobro izmiješati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo, pa količina je količina mlijeka okvirna. Mijesiti rukama dok se tijesto lijemo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti ga na pola sata u hladnjaku.

Nadjev
1 kg jabuka
10 dkg oraha
šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
cimet po okusu
1 vrećica vanili šećera

Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta. Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta.

Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.

Recepti

NABUJAK OD KELJA

800 gr kelja
40 gr ulja
250 gr mljevenog mesa (može se malo dodati suhe junetine
1 žlica vegete
1 češanj češnjaka
1 glavica luka
papr, sol po volji
3 jaja
2 dl. Kiselog vrhnja
3 žlice krušnih mrvica

Priprema:

Kelj kratko skuhati u malo slane vode, ocjediti i sitno iskosati. Na ulju popržiti luk i mljeveno meso,začiniti vegetom. Dodati napola kuhanu rižu, kelj, sol, papar, vrhnje, mrvice, žumanjke i na kraju snijeg od 3 bjelanjka. Vatrostalnu posudu namazati i posuti krušnim mrvicama, staviti smjesu po želji i po površini poslagati komadiće putra. Zapeći oko 30-45 minuta.

Recepti

KIFLICE OD PISTACCIA

36 dkg glatkog brašna
22 dkg putra
9 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera
5 dkg mljevenih pistaccia
½ ribane korice od limuna
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje (vanili šećer)

Priprema:

Od smjese napavite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru da odstoji 3 sata. Pravite kiflice (ili oblik koji vam se sviđa) i pecite ih na papiru za pečenje 6 minuta na 180 stupnjeva.

Recepti

NAMAZ OD SLANUTKA I SEZAMA

8 žlica samljevenog preprženog sezama1 konzerva slanutka
1 češanj češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica soka od limuna
1 žlica maslinovog ulja
sol
malo vode

Priprema:

Sve sastojke stavimo u mikser i dobro promiješamo ili sameljemo u stroju za mljevenje mesa.

Recepti

NAMAZ OD LEĆE ILI GRAHA

1 konzerva kuhane leće ili graha
2 češnja češnjaka
prstohvat soli
prstohvat kima
1 žlica limunovog soka
1 rajčica ili umak od rajčice
malo svježeg bosiljka

Priprema:
Sve dobro izmiješamo u mikseru dok namaz ne postane gladak.

Recepti

NAMAZ OD LJEŠNJAKA (ZAMJENA ZA EUROKREM)

10 dkg prženih lješnjaka
4 žlice vode
2 banane
prstovat soli

Priprema:
U mlinu za kavu sameljeno lješnjake, onda sve zajedno stavimo u mikser i dobro izmiksamo. Namaz držati u hladnjaku.

Recepti

TOFU MAJONEZA (TOFUNEZA)

½ kg tofua
4 žlice limunovog soka
1-2 žlice meda
2 češnja češnjaka
½ glavice luka
1 žličica kopra
prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke pomiješamo u mikseru. Možemo dodati malo vode.

Recepti

KOLAČ OD MRKVE

4 jaja
1 šalica šećera (2 dcl)
1 šalica biljnog ulja
3 šalice crnog brašna (integralno)
1 prašak za pecivo
cimeta po ukusu
400 gr ribane mlade mrkve
1 dcl mlijeka

Priprema:

Sve sastojke dobro zajedno izmiksati. Pecite 35 minuta na 200 stupnjeva. Pećeni kolač premazati pekmezom i posipati ga hrskavim muslima.

Recepti

KRUH OD BANANA SA ORASIMA

25 dkg brašna
15 dkg šećera
20 dkg oraha
10 dkg maslaca
3 jaja
4 banane
½ praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
prstohvat soli

Priprema:

Umutite šećer, maslac i jaja. Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte izgnječene banane. Zatim u tu smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Na kraju dodajte sitno nasjeckane orahe. Smjesu stavite u prethodno namašćen pleh za kruh (hrbat), i pecite sat vremena na 180 stupnjeva. Kada je kruh pečen ostavite ga da se ohladi i poslužite ga hladnog.

Recepti

NAMAZ SA PATLIĐANIMA

2 žlice maslinovog ulja
2 žlice sjeckanog luka
1 patližan izrezan na kockice
2 češnja češnjaka
½ žličice mljevenog kumina
½ žličice mljevenog korijandra
½ žličice mljevenog papra
¼ žličice smljevenih crvenih ljutih papričica (čilija)
sol po ukusu
sok od ½ ili 1 limuna
1 žlica paste od sezama (ne mora)
šaka sjeckanog peršina ili korijandra i mladog luka ili vlasca

Priprema:

Propirjate luk dok ne počne žutiti. Dodajte patliđan i češnjak, dobro promiješajte, dodajte začine (osim soli), i pirjajte na vrlo laganoj vatri dok sve ne omekša. Ako je presuho dodajte par žlica tekućine (juhe od povrća ili vode). Dodajte sol,pastu od sezama i limunov sok, miksajte par sekundi u mikseru, može biti lagano i grudasto. Dodajte zelenilo i izmješajte.

Recepti

LAZANJE OD POVRĆA

100 g lazanja
1 žlica ulja
450 g pirea od špinata
225 g naribanog sira
100 g mljevenih oraha
2 žlice parmezana
100 g umaka od rajčice
50 g putra
50 g integralnog brašna
250 g kiselog vrhnja
sol,papar

Priprema:

Nauljiti protvan i zagrijati pečnicu. Listove lazanja kuhati u vreloj slanoj vodi i dodati 1 žličicu ulja (oko 15 minuta). Izvaditi te dobro ocijediti i odvojiti listove da se ne zalijepe jedan za drugi. Špinat sa sirom i mljevenim orasima promješti sve dok se ne dobije gusta smjesa. Za umak od sira napraviti bešamel (brašno, mlijeko, putar), dodati kiselo vrhnje i sir ponovno dok ne dobijemo gusti umak. U protvan slagati sloj lazanja preliven sa umakom od rajčica, pa sloj lazanja preliven sa umakom od sira, te sloj lazanja preliven sa pastom od špinata. Na najgornji sloj posipati parmezan i peći oko 30-45 minuta.

Recepti

ŠPAGETI BOLOGNEZE

1 pakiranje špageta
300 g sojinih ljuspica
0,5l pasirane rajčice
1 crveni luk
4 češnja češnjaka
malo ulja
vegeta,origano, mažuran, bosiljak, crvena paprika

Priprema:

Dinstati luk na malo ulja, dodati ljuspice od soje i zaliti vodom. Dodati začine,pasiranu rajčicu i češnjak. U slanoj vodi skuhati špagete (oko 10 minuta) i ocijediti.

Recepti

ŠTURDLA OD BUKOVAČA SA KISELIM VRHNJEM

8 komada kora za štrudle
1 glavica crvenog luka
1 kg bukovača
0,20 kg dimljenog suđuka
1 krumpir
0,15 kg svježeg kravljeg sira
0,15 kg maslaca
0,4 l kiselog vrhnja
1 jaje
0,4 l govedske juhe
sol, papar

Priprema:

Na pola maslaca dinstamo sitno narezani crveni luk, kockice suđuka i rezane bukovače. Začinimo soli i paprom te pustio da se ohladi. Na 4 kore za štrudle dodajemo nadjev i ostatak rastopljenog maslaca, pola sirovog ribanog krumpira, namrvimo pola svježeg kravljeg sira, posolimo i popaprimo. Zarolamo u štrudlu. Premažemo razmućenim žutanjkom i stavljamo u namašteni lim za pečenje. Isti postupak ponovimo s 4 ostale kore. Pečemo 45 minuta minimalno na 190 stupnjeva. Kada je pečeno prelijemo govedskom juhom i pokrijemo vlažnom krpom. Nakon 10 minuta režemo i serviramo uz žlicu kiselog vrhnja.

OBROK U ČAŠI - SMOOTHIE

Zbogom sendvići i grickalice, vrijeme je da zamijenite jedan obrok voćno-mliječno-povrtnom kombinacijom koju ćete dobro promiješati i ohladiti te se njome i zasititi.

 Voćni obrok, barem jedan u danu, trebao bi se naći na meniju svaih onih koji drže do zdravlja i dobre linije. Popularni voćni šejkovi prerasli su u prave male obroke – smoothiese, koji su odličan način za pročišćavanje organizma, ali i da održavate redovit ritam prehrane, posebno u danima kada ne stignete na ručak. Navike brzog hranjenja (sendvići, pizze, peciva, grickalice...) zamijenite tekućim obrokom na bazi voća, obranog mlijeka i light jogurta. Ako ne podnosite laktozu savjetujemo vam da probate sa sojinim, rižinim, bademovim ili ječmenim mlijekom. Istresite si svoj smoothie i nagradite tijelo obrokom s malo kalorija, a puno vitamina. Pripremaju se lagano i brzo, popularni su, a za njihovu pripremu potrebno je malo vremena, prostora i posuđa. Čak u osrednjem blenderu možete napraviti smoothie prema svom ukusu. Popijte ih odmah dok se sastojci ne razdvoje i ne slegnu. Koristite sezonske namirnice, izbjegavajte smrznuto voće, a tijekom čišćenja organizma u standardne voćne varijante pokušajte ubaciti svježi celer, narezani grejp, možda i listiće peršina te istisnuti sok od limuna, na vrh noža čili papričice, cimeta ili đumbira. Okusi voća će ih neutralizirati, a ovakve će namirnice u tijelu odraditi svoj posao – ubrzivača.

Recepti

JOGURT SMOOTHIE

Sastojci:
Banana
375 ml vanilija jogurta ( bez masnoća)
110 gr bresaka, šalica jagoda, višanja, brusnica ili nekog bobičastog voća
15 ml soka od naranče

Priprema:
Sastojke ubacite u blender (mikser), dodajte nekoliko kockica leda i kratko promješajte.

Recepti

VOĆNI SMOOTHIE

Sastojci:

250 ml obranog mlijeka (ako nemate hladno mlijeko dodajte kockicu leda)
banana
voće po izboru (jagode, jabuke, breskve iz kompota, ananas...)
žličica meda ili smeđi šečer
vanilija, cimet, čili (po izboru)

Priprema:
Umutiti svo voće i uživajte o okusu

Recepti

SMOOTHIE S MRKVOM I ĐUMBIROM

Sastojci:
450 gr mlade mrkve
jabuka
celer
kockice svježeg đumbira
nemasni jogurt (od soje ili običan) ili mlijeko

Priprema:
Pomiješajte temeljito. Valja piti odmah, dok se sastojci ne slegnu.

Valid XHTML 1.1! Valid CSS! designed & developed by uvea